Ultima Thule

Biografie (Zweeds):

Ultima Thule grundades i början av 1984 i Södermanland efter diverse namn som punk grupp. Ultima Thule betyder "Den yttersta kanten" eller ungefär så långt norrut man kan komma och dom fick namnet av en äldre bror till Ulf Hansen. Ultima Thules låtar vart en blandning av folkmusik, klassisk punk och traditionell musik och skapade en ny musikstil som dem kallade Vikingarock. Första singeln som släpptes var Sverige, Sverige fosterland och sponsrades av BSS med 1500 kronor.

Den trogna publiken kom snart och bandet blev välkänt men splittrades tråkigt nog 1986, ett år efter första singeln. Men efter 4 år så återförenades medlemmarna när dom på skoj skulle spela in lite gamla låtar. Janne fick ta över sången eftersom Ultima Thules dåvarande sångare Bruno lämnade bandet. Nicklas blev då gitarrist. Snart kom publiken tillbaka och de vart strålande år för Ultima Thule som gjorde 6 album, 3 guldskivor och 6 singlar till 1994 och det råder inga tvivel om att Ultima Thule är ett kontroversiellt band för många. Musikindustrins etablerade topplistor attackerades av detta ”underground”-band.

Men att va ett sådant bra band skapar mycket avundsjuka och hyckleri, pressen rasar mot Ultima Thule. Den svenska historian och den nordiska mytologin som bandet sjunger om misstolkades lätt och blev missförstått av vissa även fast bandet endast visar sina känslor och sitt medvetande över sina traditioner i texterna. Men en idag så ser vi Ultima Thules låtar på topplistorna och de är idag ett av dom största underground banden och allt fler stora band nämner idag Ultima Thule som sina största förebilder och även stora bolag som EMI visar intresse för att skaffa kontrakt.

Deel je mening

Dit formulier wordt beschermd door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden zijn daarbij van toepassing.

0 Reacties gevonden