Biografie

Jo Dens

JO DENS is de artiestennaam van de Vlaamse zanger en muzikant Jos Jordens. Hij werd geboren als Joseph Françiscus Jordens te Leuven op 10 maart 1952. Jos groeide op in Waanrode (heden fusiegemeente Kortenaken) waar hij de kleuterschool volgde. Van het eerste tot en met het vijfde leerjaar liep hij school in Diest, in het Sint Jan Berghmanscollege, later werd dit het Amandinacollege en TAI te Herk-de-Stad. Jos komt uit een muzikaal gezin en hij begon vanaf zijn achtste gitaar te spelen. De leraar, Paul d'Exelle, kwam hierbij aan huis. Vader Emiel Jordens (auteur-componist) leerde Jos noten lezen en trompet en bugel spelen. Vanaf zijn twaalfde volgde Jos de muziekschool van de plaatselijke fanfare en speelde vanaf zij dertiende reeds bugel solo bij "Deugd en Vreugd". Plaatselijke orkesten toonden interesse en op die manier begon Jos op jonge leeftijd als gitarist te spelen bij verschillende muzikanten. Dit was een goede leerschool. Van zijn zestiende tot zijn achttiende speelde Jos met the Telstars, een band uit de buurt. Ondertussen waren er meerdere muzikale alternatieven voorhande. Zo was het gezin Jordens, bestaande uit vader Emiel, moeder Octavie en de kinderen Jos, Josée en Michel met een eigen repertoire bezig. Dit repertoire bestond hoofzakelijk uit nummers die door vader Emiel zelf gecomponeerd waren. Tijdens een optreden van "de zingende familie roltrap" werd Jos aangesproken door Roland Verlooven (later producer van o.a. Willy Sommers). Roland Verlooven stelde voor om een plaatje op te nemen. Dit gebeurde onder de naam "Jos Jordan" en het werd een single met als a-zijde "Mijn laatste Whisky" en op de b-zijde "Waar is al die liefde". Er kwam echter een kink in de kabel met de platenfirma die maakte dat het een eenmalig gebeuren was. Ondertussen had "de zingende familie roltrap" ook een paar singles opgenomen. De BRT-tv had wel interesse in deze formule en de familie roltrap werd uitgenodigd voor een reportage in ECHO. Fragmenten uit het programma van 1969 worden nu soms nog ingelast in programma's op één (VRT-tv). Door de ziekte van moeder Octavie kon deze formule spijtig genoeg niet worden verder gezet. Jos was als jonge muzikant wel mee met zijn tijd en werd op zijn achttien zanger-gitarist bij het begeleidingsorkest van Marc Dex en Juul Kabas, "The Ruby's". Het werd werken met professionele muzikanten. Om echt mee te zijn ging Jos verder muziek studeren in Antwerpen. Marc Dex stelde op bepaald ogenblik aan Jos voor om een single op te nemen. "Zeg een simpel woord" was van de hand van Marc Dex en Leo Rozenstraten en "Jij bent de mooiste" was een aangekocht nummer. Het is naar aanleiding van dit plaatje dat Louis Van Rijmenant (muziekuitgever) de naam JO DENS heeft uigevonden. Tot zijn 22ste heeft Jo met Marc Dex gewerkt, zij het wel als beroepsmuzikant. Aangezien Jos (Jo) nog andere dingen gestudeerd had dan muziek nam hij de beslissing om ambtenaar te worden en muziek tijdens het weekend te beoefenen. Het voorstel om gitarist te worden bij "the Spoetniks" was dan ook ideaal. Mooie bals en shows waren het resultaat (Gaston en Leo, Yvonne Verbeeck, Jacky Lafon ...). Het is ook vanaf dat moment dat Jo regelmatig gevraagd werd als sessiemuzikant. Ook werd hij gevraagd om te vervangen in diverse bands, zoals bij Will Tura en Joe Harris. Hij speelde gitaar op verschillende platen van diverse artiesten, Van Jacques Raymond, Micha Marah, Venus ... tot Bart Kaël. WAAROM TERUG VLAAMSE PLAATJES OPNEMEN? Het gitaar spelen voor diverse artiesten in de studio bracht Jo op het idee om het zelf ook nog eens te proberen als Vlaamse zanger. Het werd een lijst van Vlaamse liedjes die, zonder grote promotiecampagnes, toch succes kenden, mede door het fenomeen vrije radio. Dit heeft enkele jaren geduurd tot op het ogenblik dat platenbaas Leon Lambrechts overleed. Het was goed geweest en meer hoefde niet. Jo had ondertussen een leidinggevende functie aan de waterwegen en concentreerde zich volledig op zijn werk. Hij ging op 1 maart 2013 met pensioen. Toch speelt hij nog steeds muziek en luistert nog regelmatig feesten op. Zijn huidige passie is de Jazz gitaar.


Discografie:
50 miljoen - 1987 Monopole
Antonio uit Mexico - 1988 Monopole
Bueanas noches, senorita - 1973 Hebra
De dromer - 1988 Monopole
Een heel eenvoudig liedje - 1983 Monopole
Een mooie tijd - 1988 Monopole
Eenzame uren - 1985 Monopole
Elisabeth Good-bye - 1974 Hebra
Het meisje uit de 4de klas - 1983 Monopole
Het meisje van m'n dromen - 1986 Monopole
Het Mooiste Liedje - 1982 Monopole
Ieder Mens - 1984 Monopole
Ik zing - 1982 Monopole
In mijn tuintje - 1974 Hebra
Jealous Foul - 1983 Monopole
Jij bent de mooiste - 1972 Arcade
Jij ging heen - 1985 Monopole
Jouw foto weende zacht - 1987 Monopole
Kom mee met mij - 1985 Monopole
Kom nog eenmaal - 1982 Monopole
Kussen met een sigaret - 1985 Monopole
Langzaam maar zeker - 1983 Monopole
Lentetijd - 1984 Monopole
Lolita - 1988 Monopole
Met vakantie aan zee - 1982 Monopole
Mijn droom - 1986 Monopole
Mijn laatste whisky (als Jos Jordan) - 1970 Polygram
Oh la shica diddy - 1984 Monopole
Op een mooie zomerdag - 1985 Monopole
Ouwe Joe - 1982 Monopole
Piccadilly night - 1982 Monopole
Speel niet met mijn hart - 1973 Hebra
The Opera - 1983 Monopole
Waar is al die liefde (als Jos Jordan) - 1970 Polygram
Zeg een simpel woord - 1972 Arcade
Zij was bij mij vannacht - 1986 Monopole

  • jos jordens

    Toegevoegd door

    jos jordens op di 27 aug, 2013 2:07 pm

  • keeskees

    Laatst bijgewerkt door

    keeskees op di 02 dec, 2014 10:57 am

Volg Muzikum