Vlaamse volksliederen
Vlaamse volksliederen - De klokkendag songtekst
Over deze songtekst:
Het is inderdaad zo dat de Duitsers heel wat van onze klokken (behalve de allergrootste)meegenomen hebben voor het brons dat zij goed konden gebruiken om het tot wapens om te vormen . Het is ook zo dat toen Antwerpen bevrijd was een van de eerste schepen (libbertyschepen) naast legermateriaal ook nieuwe klokken bij had voor onze kerken . Het was vreemd om te zien welk een emotie dit bij de gewone mens in de straat deed opwellen .
Ook had een van die eerste schepen fruit bij . Dat werd voorbehouden voor de kinderen . Ik weet het nog heel goed , ik kon samen met mijn moeder enkele stukken fruit gaan afhalen in een school . Daar kreeg ik een paar bananen , een sinaasappel , en nog wel wat andere vruchten . Kunt u zich voorstellen dat ik gewoon niet wist wat dat was ? Ik had in de jongste jaren van mijn leven nog nooit een stuk fruit gezien .
Andreas
De klokkendag Refrein Had Gent zijn oude Roeland nog Wat zou hij juichen in zijn toren Almachtig zou zijn vreugde psalm Dood Vlaanderens wijde hemel boren Gebroken is de slavenband Triomf in t'lieve vaderland Had Antwerp zijn Carolus nog Wat zou hij juichen in zijn toren De perel van Carolus kroon Voor Belgenland ging niet verloren Refrein Had Brussel Jakelijntje nog Wat zou het juichen van haar toren Het liet den dolsten klingeldans Om de oude gevelkappen horen Refrein Maar duizend klokken resten ons Om feest te vieren in hun toren Sa , dat zijn heden oost en west Doorbonzen met hun bronzen koren Refrein --------------------------