Straatmuzikanten, in Sardinië bestaan ze nog!

Volksmuziek op straat sterft langzaamaan tot een stille dood in de lage landen. Zeg nu zelf, hoe vaak hoor je nog op een terrasje een muzikant voorbij komen, laat staan meerdere? Wij zijn het de afgelopen decennia ontwend geraakt om te kunnen genieten van straatmuzikanten. Hoe anders is dit in Zuid-Europese landen en dan vooral in Spanje en Italië, waar de traditie nooit uit zwang is geraakt.

Genieten vanaf een terrasje in Sardinië

Sardinië is een haast goddelijk eiland dat bij Italië hoort. Je kunt het eiland het beste verkennen door een auto te huren. Een auto huren op Sardinie kun je trouwens gewoon thuis al doen. Het zorgt ervoor dat je het eiland, van baai tot baai, op een geweldige manier kunt verkennen. De baaien op Sardinië zijn van ongekende schoonheid, met water lichtblauwer dan blauw, stille baaien waar geen mens komt, en drukte als je daar zin in hebt. Ga vooral een auto huren om het eiland helemaal tot je door te laten werken en bezoek mooie steden, waar het nog écht genieten is van straatmuzikanten. Maar daarover meer.

Italiaanse straatmuzikanten in Sardinië

In Italië, en dan vooral op plekken waar toeristen en lokale bewoners samenkomen, zoals op grote stadspleinen, kun je ze gewoon in het wild aantreffen; straatmuzikanten. Vaak mannetjes van middelbare leeftijd of ouder, die er met een geweldige energie oud Italiaanse liedjes voor spelen op viool en accordeon. Zo werden wij getrakteerd op Funiculì, Funiculà, 'Volare' en het fantastische 'Luna mezz'o mare' - welbekend van The Godfather - afgelopen zomer aan een terrasje in Cagliari: in één woord genieten!

De straatmuzikanten nemen hun 'functie' nog serieus tenminste en treden gezamenlijk op. Het publiek neemt er ook de tijd voor, applaudisseert na afloop en de muzikanten halen al met al nog best wat geld op. Vervolgens strijken ze weer een honderd meter verderop neer om het volgende publiek te laten genieten van een kort optreden. Dit zijn momenten waarop je het ultieme Zuid-Europese gevoel krijgt!

Voor muziekliefhebbers zijn dergelijke tradities heel prettig om nog van te kunnen genieten en in zowel Spanje als Italië tref je ze tijdens de zomermaanden volop!

Het eiland verkennen

Sardinië is een eiland, maar wel een van de grootste eilanden in de Middellandse zee. Het bestaat uit ruim 24.000 km2, een zeer groot eiland dus wat je niet 'even' verkent met de auto. Je kunt het vergelijken met meer dan de helft van Nederland qua oppervlakte. Zorg dat je vooraf de highlights in kaart hebt die je wilt bezoeken, en houdt het daarbij vooral op de regio waar je vakantieaccommodatie is. Want het eiland is honderden kilometers lang - dit zijn te lange afstanden om nog te kunnen genieten.

Op Sardinië wonen maar liefst 1,5 miljoen mensen, maar toch zijn er vele baaien te vinden waar je geen verstekeling tegenkomt. Laat je dus vooral niet afschrikken door de grootte van het eiland, het biedt echt voor ieder wat wils, zolang je vooraf een zorgvuldige planning maakt!