Biografie van Willem Vermandere

Op 9 februari 1940 kwam in Lauwe de Leieboot toe. Net zoals bij zijn broers staat Willems moeder vol blijdschap te wachten om hem mee naar huis te nemen. Thuis neemt hij de talenten, de dromerigheid en de artistieke voeling van zijn vader over. Van zijn drie broers is hij de enige die zich in de kunst zal verdiepen. Hij is al vroeg lid van de dorpsharmonie Sint-Cecilia.

Aan de paterskweekschool van Gijzegem studeert hij Latijn en Grieks. Hoewel de gitaar hem soms meer interesseerde. Net zoals het hout van omgewaaide bomen. Dit gebruikte hij om zijn eerste werkjes in te kerven en kappen. Dit maakte de superieuren van het klooster argwanend. Muziek kon, volgens hen, later nog van pas komen om de negertjes het evangelie uit te leggen. Maar kunst was iets werelds en dat past niet bij een kloosterling. Al spoedig zag Willem in dat dit conflict niet kon blijven duren en hij koos voor de kunst. Exit kloosterleven. Wel gaat hij na dit kloosterleven godsdienstwetenschappen studeren in Gent.

Na zijn studies werd hij godsdienstleraar in Nieuwpoort. Voor zijn leerlingen bracht hij verhalen uit de Bijbel met muzikale begeleiding. Toen hij een West-Vlaamse dichtbundel vond, zette hij de teksten op muziek en bracht deze in het dialect. Dit bleek een groot succes te zijn. Na drie jaar als leraar was de fut verdwenen en besloot Willem om met Pasen te stoppen als leraar. Een conflict met een inspecteur, die vond dat hij de kinderen met zijn muziek van de wijs bracht, had hierin ook een doorslag. Hij ging zich wijden aan de muziek, de vertellingen en de beeldhouwkunst. Zijn grootste inspiratiebron is het dagelijks leven. Ook de dagelijkse aanwezigheid van de wereldoorlogen in de Westhoek zijn merkbaar aanwezig in zijn liedjes en beeldhouwwerken.

In zijn beginperiode zette Willem tekst van anderen op muziek. Na zijn overwinning op het humorfestival van Heist werd hem een contract met een platenfirma aangeboden. Dit zou de grote start worden. En in 1968 verschijnt zijn eerste LP 'Liedjes van de Westhoek'. Net als bij de opvolger uit 1969 zette Willem hier teksten van Djoos Uytendaele en Roger Rossy op muziek. Van zijn typerende stijl is hier dan ook nog geen sprake.

In 1971 brengt Willem zijn derde LP uit bij Decca. De LP bevat het nummer 'Blanche en zijn peird' wat een eerste klein succes zou worden. Op deze LP werd Willem onder andere begeleidt door Jan De Wilde op de basgitaar. Mettertijd verzamelde Willem zijn vaste trawanten (Freddy Desmedt, Pol Depoorter en Bart Caron) rond zich. Samen toeren ze al verscheidene jaren door België en Nederland. Eén van de hoogtepunten was Nekkanacht 2012 Waar Willem Vermandere de centrale gast was.

Gerelateerde groepen:

Herman Van Veen